Mieszanka ziołowa św. Hildegardy

Opis

“Wzmocnienie
Należy wziąć także nasiona kopru włoskiego, połowę tej ilości galgantu, [znowu] połowę tej ilości dyptamu i [jeszcze raz] połowę tej ilości jastrzębca kosmaczka, utłuc wszystko razem na proszek, przetrzeć przez ściereczkę, około godzinę po jedzeniu włożyć otrzymany specyfik do ciepłego, ale nie gotującego się wina i wypić. Ten proszek zachowa w zdrowiu zdrowego człowieka, zaś chorego wzmocni; ponadto wspomaga trawienie, dodaje sił i zapewnia dobrą i ładną cerę. Spożywany po jedzeniu przynosi korzyść każdemu, niezależnie od tego, czy chodzi o człowieka chorego, czy o zdrowego.[…]”

Physica 1.66, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum Św. Hildegardy

Zalecana w angina pectoris, u pacjentów po zawale, w zakrzepicy, przy wysokim ciśnieniu krwi, przy bólach nerek, w dolegliwościach „menedżerów”. Pomocna w leczeniu ognisk zapalnych (wielka kuracja oczyszczająca wg Hildegardy). Jeden z najważniejszych, uniwersalnych środków w koncepcji Hildegardy. Wzmacnia serce oraz układ krążenia, poprawia ukrwienie i redukuje kwasowość. Stabilizuje stan zdrowia pacjenta.

Wskazania i stosowanie

Mieszanka

Skład: koper włoski, korzeń galgantu, korzeń dyptamu, ziele jastrzębca kosmaczka.

Zastosowanie: dolegliwości żołądkowo-jelitowe, poprawia przemianę materii i działanie układu krążenia, rekonwalescencja po chorobach i operacjach, częste oblewanie się potem.

Sposób użycia: 1-3 szczypty mieszanki połączyć z ciepłym winem lub nalewką pietruszkową i pić po obiedzie i kolacji lub 2 razy dziennie 3 tabletki rozpuścić w kieliszku ciepłego wina. W klimakterium przed jedzeniem 2 szczypty mieszanki posypać na chleb lub potrawę i spożyć.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz