św. Hildegarda z Bingen

Opis

„Kto odczuwa takie bóle serca, jak gdyby jego serce nie pozostawało na swoim miejscu, powinien utłuc goryczkę zaś otrzymany proszek zjeść w rosole. […]

Kto ma w żołądku gorączkę, ten powinien często spożywać wspomniany proszek w ciepłym winie rozgrzanym rozżarzoną stalą, a jego żołądek zostanie od tej dolegliwości uwolniony. […]”

Foto na górze: Foto: Marinella Zepigi, CC-BY-SA-NC-ND
Foto korzenia: B. Navez, CC-BY-SA 3.0

Wskazania i stosowanie

Przyprawa

Zastosowanie: długotrwały ból serca, osłabienie serca, stan przedzawałowy.

Sposób użycia: jako przyprawa do zupy (od 2 do 4 czubków noża na talerz).

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz