Blog kulinarny
Zachęcamy do czytania bloga kulinarnego naszego eksperta Pani Moniki Walczak.
Filet z okonia w folii
Składniki:
800 g filetów z okonia, 2 łyżeczki masła, 2 cebule, 1 łyżeczka bertramu, koperek, szczypiorek, szałwia, hyzop, sól, sok z 1 cytryny, 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina, 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Podzielić na cztery porcje i ułożyć na podwójnie złożonej folii. Cebulę pokroić w talarki, zioła umyć i grubo posiekać. Na każdej porcji fileta położyć pół łyżeczki masła, ćwierć łyżeczki bertramu, krążki cebuli i zioła. Polać łyżką stołową wina. Dokładnie opakować w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Masło z koprem włoskim
Składniki:
125g masła, ½ łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego, sól, bertram, świeżo zielony pieprz kubeba
Przygotowanie:
Masło zmieszać z koprem do uzyskania pienistej konsystencji, połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Uformować wałeczek, zawinąć w folię i pozostawić do stężenia w lodówce. Masło można mrozić. Pasuje do wszystkich potraw smażonych, grillowanych oraz ryb.
Sałata z octem winnym
Składniki:
Sałata głowiasta i marynata.
Marynata: 2-3 łyżki stołowe octu winnego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżki oleju słonecznikowego, ew. trochę wody
Przygotowanie:
Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Przygotować marynatę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, ewentualnie dodać nieco wody. Sałatę zalać marynatą, całość dokładnie wymieszać. Odstawić, aby sałata przeszła aromatem marynaty.
Omlet ze świeżym serem kozim i miętą
Składniki:
8 jajek, 1 pęczek świeżej mięty, 300g świeżego sera koziego, 1 łyżeczka bertramu, masło klarowane, sól lub cukier trzcinowy do posypania
Przygotowanie:
Połowę drobno posiekanych liści mięty podsmażyć na maśle. Dodać rozdrobniony ser kozi połączony z ubitymi jajkami. Wymieszać, również na krawędziach, aby omlet był równomiernie usmażony. Przykryć i smażyć na małym ogniu. Gotowy omlet przełożyć na ciepły talerz i udekorować pozostałymi liśćmi mięty. Omlet można podawać na słono lub słodko np. z dżemem cytrynowym.
Omlet ziołowy
Składniki:
400g świeżych ziół: szczypiorek, pędy młodej pokrzywy, tymianek, macierzanka, czosnek niedźwiedzi, hyzop, koperek…, 1 łyżka stołowa grubo posiekanych migdałów, 8 jajek, 1 łyżka stołowa białej mąki orkiszowej, 1 łyżeczka bertramu, sól, olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Zioła umyć, usunąć grube łodygi i bardzo drobno posiekać. Wymieszać z migdałami, solą i bertramem. Jajka ubić z mąką na jednolitą masę. Połączyć z ziołami. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i wlać masę ziołową. Delikatnie smażyć pod przykryciem przez około 25 minut, aż omlet zyska jasnobrązową barwę. Zdjąć pokrywkę, do patelni przyłożyć talerz i odwracając ją wytrząsnąć omlet. Ponownie włożyć omlet na patelnię i smażyć drugą stronę przez 10 do 15 minut.
Zupa cebulowa na gaszonym winie
Składniki:
300 g cebuli, 30-50 g masła, ½ łyżeczki cukru trzcinowego, pieprz kubeba, odrobina wina, 1 litr rosołu warzywnego, 1 litr gaszonego wina (patrz niżej)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na złotobrązowo na gorącym maśle z cukrem, dodać odrobinę wina, zalać gorącym rosołem warzywnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 25 minut. Na koniec dodać gaszone wino, nie gotować. Zupę podawać z tostami orkiszowymi. Zupę można przygotować też bez gaszonego wina.
Wino gaszone
Składniki:
1/8 lita wina, odrobina zimnej wody
Przygotowanie:
Wino podgrzewać w garnku doprowadzając do wrzenia, następnie zgasić odrobiną chłodnej wody i zdjąć garnek z ognia.
Jest to leczniczy środek Hildegardy przeciwko gniewowi i smutkowi.
Zupa z kury z hyzopem
Składniki:
1 kurczak, garść otartego hyzopu, sól, drobny makaron orkiszowy do zup
Przygotowanie:
Kurczaka zalać wodą w dużym garnku do gotowani zupy, dodać sól i hyzop i gotować około półtorej do dwóch godzin. Zupę przecedzić i ugotować w niej makaron. Mięso schłodzić, usunąć kości i skórę, pokroić na łatwe do spożywania kawałki i dodać do zupy. To dobroczynna i bardzo smaczna zupa zdrowotna. Nie dodaje się do niej innych przypraw.
Krokiety z maronów (kasztanów jadalnych)
Składniki:
400 g gotowanych maronów, 30 g masła, 100g białej mąki orkiszowej, 3 żółtka, 1 jajko, 1 łyżeczka bertramu, sól, orkiszowa bułka tarta do panierowania, olej słonecznikowy do podsmażenia
Przygotowanie:
Marony zmiksować lub przetrzeć, dodać miękkie masło, żółtka oraz mąkę orkiszową. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić przez godzinę w lodówce. Na delikatnie posypanej mąką stolnicy uformować dwa wałki ciasta o grubości dwóch centymetrów i pokroić je na pięciocentymetrowe kawałki. W misce roztrzepać jajko, zamoczyć w nim na moment krokiet, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju słonecznikowym na kolor złotożółty.
Tutaj kupisz produkty do diety hildegardiańskiej oraz produkty ziołowe wg receptur św. Hildegardy
Sunvita sp. z o.o.
ul. Lektykarska 11
01-687 Warszawa
Godziny otwarcia:
Poniedziałek 09:00-18:00
Wtorek i Czwartek 09:00-17:00
Piątek 09:00-16:00
W środy sklep nieczynny.
Telefon: 22 407-58-80
Telefon kom: 508-400-877
E-mail: biuro@sunvita.com.pl