Aby dowiedzieć się więcej, kliknij na nazwę produktu. 

W dziele „Physica” bardzo różnie opisywana jest przez Hildegardę wartość zdrowotna wielu produktów spożywczych. Produktów niedojrzałych należy unikać. Tak zwane „trucizny kuchenne” mogą u osób mających ku temu dyspozycje wywoływać różnorakie objawy. Do trucizn kuchennych zaliczane są:

Truskawki

„… powodują również gromadzenie się śluzu.. nie są zdatne ani dla zdrowego ani chorego człowieka.. gdyż rosną blisko ziemi i … w zgniłym powietrzu…” Physica 1-170. Przyczyniają się do dysharmonii śluzów i prowadzą do stanów zapalnych, obciążają tkankę limfatyczną (alergie, egzemy, zapalenie ucha środkowego i wyrostka robaczkowego).

Truskawki, w przeciwieństwie do wielu innych owoców, nie są dziełem natury lecz efektem pracy francuskiego botanika Antoine Nicolasa Duchesne, który w roku 1712 w królewskich ogrodach Ludwika XIV dokonał skrzyżowania dwóch poziomek – chilijskiej i wirginijskiej. Efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Powstał zupełnie nowy gatunek, który dzięki niezaprzeczalnym walorom smakowym, zapachowym, wizualnym i prozdrowotnym rozprzestrzenił się po całym świecie. W międzyczasie wysiłek hodowców zaowocował tysiącami odmian truskawek o najróżniejszych cechach.
Cytat za https://sadzonki-truskawek.eu/porady/truskawki-historia-gatunku/

Brzoskwinie

„.. owoce tego drzewa nie są dobre ani dla zdrowego ani dla chorego, gdyż powodują, że dobre soki człowieka są wyrzucane a w żołądku tworzy się śluz..” Physica 3-5. Powodują zaburzenia w proporcji śluzów (zaflegmienie) i zaburzenia metaboliczne.

Śliwki

„Jednakże owoc … jest zarówno dla zdrowego jak i chorego człowieka szkodliwy i spożywanie go jest niebezpieczne..” Physica 3-7. Przyczyniają się do melancholii (czarna żółć, kwas żółciowy). Powodują zwiększoną produkcję kwasów (kwas moczowy), kolki żółciowe, wahania nastroju, reumatyzm.

Surowe gruszki

„Owoc jest .. ciężki … a .. surowy.. powoduje migrenę i ucisk w piersiach.. tak, że sok ów twardnieje wokół wątroby i wokół płuc niczym osad ołowiany czy kamień winny, i na skutek tego w wątrobie i .. płucach często powstają ciężkie choroby..” Physica 3-3. Gruszki gotowane wraz z ziołami służą jako leczniczy środek oczyszczający np. przy migrenie.

Por

„… Zjadany na surowo jest tak zły i zgniły dla człowieka jak trujące i niepotrzebne zioło, gdyż zamienia krew oraz soki człowieka w ich przeciwieństwo, … kto chce jadać por, ten winnien go najpierw macerować w winie lub ocćcie dodając sól … od rana do południa … Surowy por w ten sposób przygotowany jest lepszy dla człowieka zdrowego niż gotowany .. dla chorych nie jest zdatny ani surowy ani gotowany, gdyż … wzburza w nich zgniliznę (procesy gnilne) a soki pienią się …” Physica 1-81. Osłabia układ obronny (parvi humores) u osób z tego typu skłonnościami może wywołać wysypkę i chorobę reumatyczną.

Soczewica

„… Zapycha jedynie brzuch i wypełnia go bezwartościowym (jedzeniem). Wzburza chore soki..” Physica 1-8.

Węgorz

„Nie jest zdatny do jedzenia przez człowieka zdrowego, podobnie jak mięso wieprzowe, lecz zdrowemu nie wiele szkodzi. Chorzy jednakże trzęsą się po nim z gorączki i na skutek złych soków oraz wszelakich innych chorób i u tych, którzy go jedzą, wzbudza gorycz w umyśle, perfidność i przebiegłość..” Physica 5-33.

Wieprzowina

„Mięso to jest nieczyste, a więc nie jest zdrowe lecz przynoszące problemy.. nie jest dobrze spożywać ją ani osobom zdrowym ani chorym, bowiem … w człowieku nie umniejsza śluzu ani innych słabości, lecz ich przysparza.. i wywołuje w człowieku burzę w jego obyczajach i uczynkach, co jest złe.. Kto jednak jest trędowaty, ten unika wieprzowiny.” Physica 7-17.