zioła św. Hildegardy

Opis

„Pietruszka jest z natury silna, zawiera ciepło i chłód i rośnie dzięki działaniu wiatru i wilgoci ziemi. Spożywanie surowej pietruszki jest dla człowieka korzystniejsze niż ugotowanej, bowiem po ugotowaniu siła jej działania doznaje pewnego uszczerbku.”

Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy

Wskazania i stosowanie

Nalewka

Skład: ziele pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum herba), ocet winny, miód, wino czerwone.

Zastosowanie: wspomagający prawidłową pracę układu krążenia, w tym mięśnia sercowego. Niewydolność serca, osłabienie serca, serce starcze, bóle serca uwarunkowane stresem, niedokrwienie migdałków. Wzmacnia serce, np. po przebytej grypie. Daje ulgę przy wszelkich problemach z sercem, zakłóceniach funkcjonowania krwioobiegu, bólach głowy, meteopatii, zastoju żylnym z obrzękami nóg i płuc. Wg Hildegardy wzmacnia serce, układ krążenia i śledzionę. Ma właściwości moczopędne, będące wynikiem pobudzającego działania olejków eterycznych pietruszki na nerki.

Sposób użycia: 3 razy dziennie 1 kieliszek likierowy po jedzeniu. Zalecana kuracja od 3 do 8 butelek.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz