Opis
Inna nazwa tej rośliny to bodziszek cuchnący. Po łacinie: Geranium robertianum.
“Serce
Kto odczuwa dolegliwości serca i zawsze jest smutny, niech weźmie bodziszek i mniej mięty polej oraz rutę (mniej niż mięty), po czym je utłucze. Otrzymany proszek powinien jeść z chlebem, a jego serce wzmocni się i rozweseli, bowiem chłód bodziszka, zmieszany z ciepłem mięty polej i ruty oraz z siłą chleba, uzdrawia pozostałe ciepłe i zimne soki, które szkodzą ludzkiemu sercu. […]”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum Św. Hildegardy
Foto: Joanna Boisse, CC BY SA 3.0
Wskazania i stosowanie
Skład: ziele bodziszka cuchnącego (Geraniumrobertianum herba), korzeń bertramu, nasiona gałki muszkatołowej (Semen Myrystica Fragrans). Tabletki zawierają dodatkowo sól kamienną.
Zastosowanie: grypa wirusowa, bóle serca po grypie, ochrona mięśnia serca przed toksynami wirusów. Najlepiej zastosować przy pierwszych oznakach przeziębienia lub grypy. Bóle głowy spowodowane przeziębieniem.
Sposób użycia: jako środek nasercowy w przypadku serca osłabionego po grypie 1-3 szczypty na chleb lub na sucho np. tabletki. Przy przeziębieniach 1 łyżeczkę zagotować w szklance wina lub wodzie przez 3 minuty i wypić. W bólach głowy w związku z grypą zażyć tabletkę. Tabletki: 3 razy dziennie 3 tabletki.