św. Hildegarda

Opis

„Z tej mieszanki, drobno zmielonej mąki i wody zrób ciasteczka i jedz je często. To uspokoi gorzkość twojego serca i ducha, otworzy serce i zmysły, polepszy głos, oczyści narządy zmysłu, zredukuje w tobie wszystkie niewłaściwe soki, polepszy skład krwi i sprawi, że będziesz sprawniejszy.”

Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy

Wskazania i stosowanie

Przepis na ciasteczka

Skład: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki.

Zastosowanie: zaburzenia koncentracji, przygnębienie, zmęczenie, ospałość; oczyszczanie krwi, odtruwanie, na dobrą krew; uniwersalny środek na nerwy; spożywa się codziennie kilka ciasteczek.

Przepis: 100 g mieszanki, 1 kg mąki orkiszowej, 500 g masła, 300 g brązowego cukru i 4 jajka. Ciasto zagnieść, rozwałkować cienko, wyciąć ciastka i piec w temperaturze około 190°C aż się zarumienią.

Sposób użycia: codziennie kilka ciasteczek.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz