
Opis
„[…] Kto jednak ma lżejszy świerzb, zwany także małym świerzbem, przez co cierpi z powodu świądu, niech zmiesza macierzankę ze świeżym tłuszczem, w ten sposób przyrządzi maść i natrze się nią, a odzyska zdrowie. […]”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy
Foto: Joanna Boisse, CC BY SA 3.0
Wskazania i stosowanie
Skład: kozi tłuszcz, sproszkowana macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum).
Zastosowanie: sucha, popękana skóra, egzemy, trądzik, wysypki, swędzenie i łuszczyca. Substancje zawarte w macierzance pielęgnują skórę, usuwają z niej zanieczyszczenia, których źródłem jest błędna i uboga dieta. Cennym uzupełnieniem jest stosowanie macierzanki jako przyprawy.
Sposób użycia: wcierać dotknięte infekcją miejsca kilka razy dziennie.