
Opis
Przeczytaj także nalewce z szantą: https://hildegarda.edu.pl/portfolio-posts/nalewka-z-szanta/.
Wskazania i stosowanie
Zastosowanie: przytępienie i utrata słuchu, zupa z szanty: utrzymujące się stany przeziębienia, chroniczne zapalenie migdałków i gardła. Szanta wykazuje właściwości pomagające przywrócić prawidłowe funkcjonowanie aparatu słuchu; wyostrza przytępiony słuch, a spożywana w postaci zupy ułatwia usuwanie nadmiaru wydzieliny w górnych drogach oddechowych.
Sposób użycia: zagotować szantę w niewielkiej ilości wody, a następnie wyjąć ją z wody i jej ciepłe opary wpuścić do uszu. Dodatkowo nałożyć też ciepłą szantę dookoła uszu i na całą głowę. Zupa: pić 2 razy dziennie aż do ustąpienia objawów.
Przygotowanie zupy: zagotować łyżkę ziela szanty z 1/8 litra wody, przecedzić. Do wywaru dodać 1/4 litra wina, łyżkę masła lub śmietany i ponownie mocno zagotować.