Opis
„Jesion jest bardziej ciepły niż zimny i oznacza radę. Jeśli ktoś ma bóle w plecach lub w boku, lub jeśli dna doskwiera mu w jakiejś innej części ciała, tak jakby ktoś łamał lub rozbijał jego członki, to ugotuj liście jesionu w wodzie i połóż chorego nago na lnianą chustę. Odlej wodę i nałóż wszędzie te zagotowane i gorące liście, szczególnie na to miejsce, które boli [i zawiń chustę]: rób tak często, a poczuje się lepiej.
Jeśli chcesz zrobić piwo z owsa, to nie dodawaj chmielu, lecz tylko kaszę owsianą i dużą ilość liści jesionu: takie piwo oczyści żołądek tego, kto je pije, a poprzez swoje dobre i lecznicze ciepło wywoła przyjemne poczucie lekkości w klatce piersiowej.
Jeśli chorują kozy, to podawaj im te liście często i w dużej ilości, a wyzdrowieją, ponieważ ostre i silne ciepło liści tego drzewa tłumią zepsute soki, z których biorą się choroby w tych zwierzętach.”
Wskazania i stosowanie
Dostępne są liście jesionu do sporządzania okładów.
Wskazania: reumatoidalne zapalenie stawów, bóle reumatyczne.
Stosowanie: suszone liście namoczyć na noc. 2-3 garście gotować przez około 5 minut w 0,5 litra wody. Liście odcedzić i w postaci kompresu przyłożyć na bolące miejsce na około 1-2 godziny.