Opis
„Żankiel zwyczajny jest ciepły i ma w sobie więcej czystości, zaś jego sok jest łagodny i zdrowy, to znaczy zbawienny.
Żołądek i trzewia
Żankiel jest bardzo dobry w przypadku słabego żołądka i słabych trzewi. Gdy latem jest zielony, wyrwij go z korzeniami i ugotuj w wodzie. Później odcedź tę wodę przez ściereczkę, dodaj do niej miód i trochę lukrecji i przyrządź w ten sposób przyprawiony miód. Pij go często po jedzeniu, a usunie on z twojego żołądka śluz i wyleczy słabe trzewia. Ponadto powoli ususz również żankiel w słońcu, aby jego siły nie uległy zmniejszeniu (bowiem słońce nie odbiera ziołom mocy, gdy są w nim suszone, zaś ogień owszem), ostrożnie utłucz ususzone ziele, aby nie było całkowicie rozdrobnione, i zachowaj ten proszek aż do zimy. Zimą zagotuj wino z odrobiną miodu i lukrecji, to znaczy spraw, by zawrzało, wsyp ten proszek, zaś otrzymany napój pij często po jedzeniu. Oczyści on żołądek ze śluzu i przywróci zdrowie bolącym trzewiom.
Rany
Kto został zraniony żelazem, powinien wycisnąć sok z żankla, wlać go do wody i wypić po jedzeniu. Zimą zaś niech wsypie sproszkowany żankiel do wody i często pije ją po posiłku. Oczyści ona rany od wewnątrz oraz stopniowo i dobrze je wyleczy.”
Źródło: Physica, wyd. Polskie Centrum św. Hildegardy.
Wskazania i stosowanie
Występuje w postaci winnej nalewki w połączeniu miodem i lukrecją .
Wskazania: dolegliwości i bóle wnętrzności, przewlekłe schorzenia i wrzody układu żołądkowo- jelitowego, zaburzenia trawienia, zapalenia jelit.
Stosowanie: zaleca się spożywać ok. 2 kieliszki likierowe 3x dziennie.