
Opis
“Babka jest ciepła i sucha.
Artretyzm
Weź zatem babkę, wyciśnij sok, odcedź przez ściereczkę i zmieszaj z winem lub miodem. Następnie podaj do picia temu, kto cierpi na artretyzm, a jego choroba zniknie.
Gruczoły
Kto ma na ciele gruczoły, niech upiecze korzenie babki w ogniu i gorące położy na gruczołach, przewiąże chustką, a poczuje się lepiej. Nie należy jednak kłaść ich na zołzach, bowiem można ponieść szkodę.
Ukąszenie przez pająka
Jeśli człowieka ukłuje lub ugryzie pająk albo inny owad, miejsce ukąszenia natychmiast należy posmarować sokiem z babki, a człowiek poczuje się lepiej. […]”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum Św. Hildegardy
Foto: Krzysztof Ziarnek, CC BY SA 4.0
Wskazania i stosowanie
Zastosowanie: nasiona babki płesznik napełniają radością, poprawiają trawienie, oczyszczają krew w jelitach, pomagają w zaparciach i zapaleniu jelita grubego, stosowane w profilaktyce zapalenia żołądka i jelit.
Babka zawiera substancje śluzowe, a w przewodzie pokarmowym może napęcznieć, osiągając nawet czterdziestokrotność swej objętości. Dzięki warstwom śluzu możliwa jest absorpcja i usunięcie substancji trujących, niestrawionych resztek pokarmowych z jelita oraz alergenów.
Sposób użycia: profilaktycznie 1 łyżeczkę nasion, w stanach chorobowych 3 razy dziennie 1 łyżeczką posypywać potrawy. Popijać dużą ilością płynów, min. 1 szklanką.
O nalewce przeczytasz tu: https://hildegarda.edu.pl/portfolio-posts/nalewka-z-babka-plesznik/.
Nie wiem dokładnie o jaki fragment z książki Pani pyta jeśli chodzi o gatunki Plantago (m.in. babka płesznik i jajowata) mają podobne działanie. Niemcy zajmujący się medycyną hildegardiańską mówią, że babka płesznik czarna jest „szlachetniejsza” od dużo tańszej babki jajowatej, na którą mówią często „płesznik żółty”.
Obie babki zawierają flawonoid – 7- O -b-glikozyd luteoliny, który jest głównym składnikiem gatunków Plantago.
Poniżej różnice w tych 2 roślinach, które na swojej stronie podaje dr H. Różański:
Nasiona babki płesznik zawierają 10-12% śluzów zbudowanych z kwaśnych arabinoksylanów, kwasu galakturonowego i ramnozy. W nasionach płesznika jest od 5 do 13% tłustego oleju, trisacharyd planteoza = planteose i 0,14% irydoidów. Brak skrobi.
Nasiona babki owalnej zawierają od 20 do 30% śluzów zbudowanych z kwaśnych arabinoksylanów, ramnozy, kwasu galakturonowego i kwasu 4-O-metylo-glukuronowego. Tłusty olej ok. 5%, proteiny, skrobia obecna, ponadto planteoza i irydoidy (0,21% aukubiny).
Śluzy z wymienionych babek utrudniają wiązanie toksyn bakteryjnych do receptorów przewodu pokarmowego. Przyspieszają gojenie owrzodzeń jelitowych. W leczeniu wrzodów wykazują synergizm z lukrecją i żywokostem. Dawki dzienne nasion wg szwajcarskiej literatury: babka płesznik 10-30 g, babka jajowata 12-40 g.
Mam pytanie o nazwę oryginalną babki jaką zalecała święta gdyż w książce „Leczenie choròb św. Hildegarda z Bingen” przełożonej z niemieckiego autorki podają babkę jajowatą jako tę polecaną przez mniszkę. Na polskich stronach św. Hildegardy znajduję zalecenie babki płesznik. Obie babki mają za zadanie wspomagać jelita jdnak to nie te same rośliny. Jak można dotrzeć do źròdła informacji?