jodła

Opis

„Jodła jest bardziej ciepła niż zimna, ma w sobie wiele sił i oznacza dzielność […]”

Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy

Wskazania i stosowanie

Krem

Skład: wiosenne igły, kora i drewno jodłowe, listki szałwii, majowe masło z mleka od krowy, woda.

Zastosowanie: bóle żołądka i jelit, choroba trzustki, śledziony, pęcherzyka żółciowego, bóle głowy spowodowane wysokim ciśnieniem, zapalenie zatok przynosowych, artretyzm, reumatyzm, osłabienie wegetatywnego układu nerwowego, nerwica żołądka i dolegliwości żołądkowo-jelitowe na tle nerwowym. W cukrzycy może pobudzić trzustkę do produkcji insuliny.

Sposób użycia: nacierać codziennie 1-2 razy serce oraz splot słoneczny. W bólach głowy, szczególnie przy wysokim ciśnieniu, można nacierać skronie i czoło.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz