Opis
„Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. […] Owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego. […]”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy
Wskazania i stosowanie
Skład: owoce pigwy pospolitej, galgant.
Zastosowanie: reumatyzm, artretyzm, artroza, arterioskleroza, podwyższony poziom kwasu moczowego. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych pigwa pomaga usunąć z tkanki łącznej kwas moczowy oraz metabolity, tym samym wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Wskazana osobom zakwaszonym.
Sposób użycia: zaleca się spożywać 4 razy dziennie 5 tabletek rozpuszczając w jamie ustnej na języku. Stosować minimum miesiąc.