Opis
„Cynamon jest bardzo gorący, ma w sobie duże siły i zawiera nieco wilgoci, jednak jego żar jest tak mocny, że tłumi ową wilgoć
W człowieku, który często go spożywa, zmniejsza ilość złych soków i przysprarza dobrych. Drzewo, którego korą jest cynamon, jest bardzo gorące i nadaje się na skladniki środków leczniczych. […]”
Foto: Thiry, CC-BY-SA 3.0
Wskazania i stosowanie
Zastosowanie: niewłaściwe soki, zaburzenia regulacji hormonalnej, zaburzenia przemiany materii, cukrzyca; ważna przyprawa kuchenna.
Wskazówka: W przypadku cynamonu został udowodniony dobry wpływ na poziom cukru i tłuszczów we krwi. Obniżenie poziomu cukru wynika z zawartego w cynamonie związku polifenolowego, działającego podobnie jak insulina. Pozytywny wpływ dotyczy również cholesterolu LDL i trójglicerydów, których poziom może zostać obniżony za pomocą cynamonu nawet o 30%.
Sposób użycia: jako przyprawę dodawać do potraw mięsnych, ciast, i wszelkich dań, regulując intensywność smaku potrawy zależnie od konsumenta. Polecana ilość to 1-2 szczypty do dania lub kilka tabletek w ciągu dnia.