Opis
„Koper włoski ma w sobie łagodne ciepło, zaś z natury nie jest ani suchy, ani zimny. Spożywany na surowo nie zaszkodzi. Niezależnie od tego, w jaki sposób jest jedzony, rozwesela człowieka, zapewnia mu łagodne ciepło, dobry pot i dobre trawienie. […]”
Wskazania i stosowanie
Zastosowanie: dolegliwości trawienne, wzdęcia, zgaga, bóle żołądka, nadkwasota, zapalenie żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, błędy dietetyczne. Ma odczyn zasadowy, neutralizuje kwas żółciowy. Redukuje intensywny zapach z ust spowodowany niewłaściwym trawieniem. Poprawia nastrój, cerę i zapach ciała.
Sposób użycia: Tabletki. 3 razy dziennie od 3-5 tabletek przed jedzeniem. W przypadku zgagi dodatkowo 3 tabletki po jedzeniu. Pić herbatę z owoców kopru. Używać sproszkowanego kopru, jako jarzynki, do gotowania potraw.