
Opis
„Spożywany jastrzębiec wzmacnia serce i redukuje niewłaściwe soki, które zostają nagromadzone w jednym miejscu organizmu. Ale jeśli ktoś chce go jeść, powinien dodać trochę dyptamu, galgantu lub ostryżu.”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy
Foto: prazak, CC BY SA 3.0
Wskazania i stosowanie
Skład: jastrzębiec (Hieracium pilosella), korzeń dyptamu (Dictamnus albus-Radix), korzeń galgantu (Alpinia officinarum-Radix).
Zastosowanie: chorobliwie zawyżony poziom tłuszczów we krwi (cholesterol, trójglicerydy), miażdżyca, zakrzepica, udar mózgu, zaburzenia ukrwienia i przemiany materii, nadciśnienie.
Sposób użycia: 2 razy dziennie 2-3 czubki noża (2-3 tabletki) do jedzenia lub z kieliszkiem nalewki z pietruszki i miodu.