
Opis
„Dzika lawenda jest ciepła i sucha, a jej ciepło jest zdrowe. Jeśli ktoś zagotuje lawendę spika w winie i będzie pił to letnie wino często, to złagodzi dolegliwości wątroby, płuc i w klatce piersiowej. Wzmocni to też jego zdolność poznawczą i zmysł kombinacyjny. […]”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy
Wskazania i stosowanie
Skład: lawenda (Lavandula), wino.
Zastosowanie: na orzeźwienie ducha (zdolność poznawcza i zmysł kombinacyjny), duszności przy dolegliwościach wątroby, płuc i w klatce piersiowej, obniżona przepona, schorzenia wątroby.
Sposób użycia: 3 razy dziennie 1 (lekko podgrzany) kieliszek likierowy. Zalecana kuracja od 2 do 6 butelek (kuracja trwająca od 5 do 16 dni).
W przypadku stenokardii lub zastoju w płucach (z wodą lub bez) należy zrobić kurację trwającą co najmniej dwa miesiące).