
Opis
Więcej o wszewłodze znajdziesz tutaj: https://hildegarda.edu.pl/portfolio-posts/wszewloga-physica-1-136/.
Foto: Daniela Longa, CC-BY-NC-ND 4.0
Wskazania i stosowanie
Skład: korzeń wszewłogi górskiej (Meum athamanticum), galgant, lukrecja, cząber ogrodowy.
Zastosowanie: jest środkiem oczyszczającym i usuwającym złogi; czyszczenie żołądka i jelit z niestrawionych resztek pokarmu, infekcja grzybami jelitowymi. Hildegarda określa go, jako „lek cenniejszy od złota, gdyż uwalnia jelita od ich „pleśni”, grzybów, patogenów chorobotwórczych i ich toksyn, odpowiedzialnych za powstawanie chorób autoimmunologicznych. Niemieccy lekarze stosują ten produkt przy sanacji jelit i w regeneracji flory jelitowej. Sprawdził się wielokrotnie w usuwaniu migreny. Zażywa się go tak długo aż ataki migreny osłabną lub znikną.
Sposób użycia: rano na czczo 1 łyżeczkę, po obiedzie 2 łyżeczki, przed snem 3 łyżeczki.
Przygotowanie: gotową mieszankę ziół wsypać do 1 kg ugotowanych na miękko gruszek, dodać 6 łyżek odszumowanego miodu. Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.