Św. Hildegarda

Opis

„Lukrecja odznacza się umiarkowanym ciepłem i niezależnie od formy, w jakiej jest spożywana, zapewnia człowiekowi czysty głos, łagodne usposobienie, wyraźny wzrok i żołądek podatny na trawienie, bowiem jej ciepło jest dobre, pożyteczne i nieszkodliwe. […] Często jedzona bardzo pomaga również szaleńcom, ponieważ tłumi w mózgu wściekłość.”

Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy

.

Foto: Tamorlan, CC BY SA 3.0

Wskazania i stosowanie

Przyprawa i przekąska

Zastosowanie: depresja, agresja, histeria; rozwesela, polepsza trawienie; ważna przyprawa kuchenna.

Sposób użycia: 1-3 szczypty zmieszać z jedzeniem. Spożywać w dowolnej postaci tj. jako herbata, proszek dodawany do jedzenia lub w surowej postaci.

Środki ostrożności: przeciwwskazana u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym i niskim poziomem potasu.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz