Św. Hildegarda z Bingen

Opis

„Kozieradka jest bardziej zimna niż ciepła. Ktoś, kto ma codzienne ataki gorączki, często oblewa się potem i nie ma z tego powodu apetytu, powinien wziąć latem ziele kozieradki, a w zimę jej nasiona, podgrzać w winie i pić to ciepłe wino często na czczo, a poczuje się lepiej.

[Kozieradka] posiada siłę działania najsilniejszych zapachów i cierpkość najbardziej gorzkich [smaków] i dlatego zwalcza wiele niepożądanych rzeczy, tak że nawet zły duch się wzdryga i wycofuje.

Jeśli ktoś ma tak silne bóle głowy, że jest bliski szału, to powinien trzymać kozieradkę pod nosem, a jej zapach zwalczy zły dym tych szalejących soków.

A jeśli ktoś ma gorączkę czterodniową, to niech gotuje kozieradkę w wodzie, wyciśnie wodę i kładzie to gorące zioło często na noc na swoje stopy i podudzia i zawiązuje to chustą. Poza tym powinien (jak zostało powiedziane powyżej) często pić kozieradkę podgrzaną w winie, a zostanie uzdrowiony. Ponieważ gorączki, które biorą się z wielkiego zimna, a w następstwie powodują u chorego wielki gorąc, obciążają stopy i podudzia przez puchnięcie. Dlatego należy je okładać złagodzoną w wodzie kozieradką, żeby ta mogła poprzez swoją dobrą siłę zmniejszyć opuchlizny i zmusić gorączkę, żeby wróciła do żołądka. A potem ta sama kozieradka, zażyta w napoju, przepędzi ją z żołądka.

Jeśli zdrowa osoba poczuje w swoim ciele jakieś osłabienie, ponieważ złe soki wypływają z wątroby i dręczą jej śledzionę i serce, to niech weźmie kozieradkę, odpowiednio jedną trzecią białego pieprzu, a kminku dwa razy tyle, co kozieradki i niech to rozgniecie. I zanim poczuje osłabienie serca lub kiedy zacznie ono boleć, niech je ten proszek z chlebem, po posiłku i na czczo, w niewielkich ilościach. Kozieradka wzmacnia mianowicie serce człowieka poprzez swoje dobre zimno, a biały pieprz je ogrzewa; kminek łagodzi za to gorąc, który jest wokół serca, i tak je leczy. I kiedy wszystko to jest w taki sposób wymieszane, to serce odzyskuje swoje siły.”

Wskazania i stosowanie

Mieszanka

Kozieradka występuje w postaci mieszanki z białym pieprzem, kminem rzymskim oraz mieszanki z galgantem, bertramem, białym pieprzem, mąką fasolową.

Wskazania: dolegliwości serca, bóle, leczenie uzupełniające po zawale, działa wiatropędnie.

Stosowanie: 3 razy dziennie posypywać 1-3 szczyptami chleb lub dodawać do potraw.

Kuracja powinna trwać od 3 tygodni do 3 miesięcy. Mieszanka jest pikantna i bardzo smaczna.

Nalewka

Ziele kozieradki w postaci nalewki z winem stosuje się w przypadku zaflegmienia, braku apetytu, osłabienia, spadku wagi i w infekcjach grzybiczych.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz