
Opis
O innym zastosowaniu mięty polej przeczytasz tu: https://hildegarda.edu.pl/portfolio-posts/mieta-polej/.
Foto: Raffi Jojian, CC-BY-SA 3.0
Wskazania i stosowanie
Skład: woda, cukier trzcinowy, ocet winny, miód pszczeli oczyszczony, sok z mięty polej (Mentha pulegium), sok z bylicy piołun (Artemisia absynthi), korzeń lukrecji (Glycyrrhiza gabra), galgant (Alpinia officinarium). Nie zawiera alkoholu.
Zastosowanie: wzmacnia żołądek i jelita, poprawia ukrwienie żołądka, zaburzenia ukrwienia oczu związane ze słabością żołądka, wspomaga trawienie. Wg Hildegardy mięta polej posiada moc 15 ziół.
Sposób użycia: zaleca się spożywać kieliszek likierowy 3 razy dziennie po lub pomiędzy głównymi posiłkami. Przy uczuciu pełności, ucisku w żołądku wypić 1-2 kieliszków likierowych.