Opis

„Skalnica jest zimna i ma w sobie dużą siłę. Nie powinien jej spożywać ktoś, kto ma delikatne ciało, ponieważ byłaby dla niego zbyt silna.

Lecz jeśli w żołądku lub w pęcherzu lub w jakimś innym miejscu zbiera się śluz i staje się twardy jak kamyk, to należy rozgnieść nasiona skalnicy w wodzie i pić je często po jedzeniu (nie na czczo). Wtedy zostanie rozbite to, co jest twarde jak kamyk, a człowiek zostanie uzdrowiony, ponieważ żelazna siła skalnicy usunie to, co się osadziło i stwardniało, a słodycz wody to oczyści.

A jeśli ktoś ma żółtaczkę, to niech rozgniecie te nasiona w winie, zostawi je w tym winie na godzinę i pije je potem często po jedzeniu, a żółtaczka odejdzie, ponieważ bierze się ona z nadmiaru żółci i powoduje w człowieku często takie stwardnienie jak kamień. Żółtaczka jest bowiem również pianą zgnilizny, którą rozpuszcza rozdrabniająca siła zimna tego zioła razem z ciepłem wina.”

Wskazania i stosowanie

Suszone ziele skalnicy

Suszone ziele skalnicy stosowane jest do leczenia schorzeń nerek, zwłaszcza kamicy nerkowej i moczowej.

Zawiera ją m.in. mieszanka złożona z nasion selera, gałki muszkatołowa, goździków, ruty. Według świętej Hildegardy z Bingen pomocna jest przy zakwaszeniu organizmu i podwyższonej zawartości kwasu moczowego. Wspomaga proces kuracji antyreumatycznej.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz