św. Hildegarda

Opis

“Gdy złe i cuchnące soki wysylają dym do mózgu człowieka, który kieruje ten dym do płuc i wywołuje w nich ból, niech ów człowiek weźmie miodunkę plamistą i ugotuje ją w wodzie, ale nie w winie. Bowiem to ziele zagotowane z winem byłoby za silne. Tak ugotowany i odcedzony przez ściereczkę [wywar] niech wleje do garnka i pije przez tydzień. A gdy zużyje ów napój, powinien ugotować jeszcze jeden w taki sam sposób. Winien go pić codziennie na czczo i po jedzeniu, aż będzie uzdrowiony. Płuca często ulegają osłabieniu pod wpływem bólu serca i ciepła żołądka, zaś chłód tego ziela ukoi to osłabienie, jeśli będzie on zmieszany ze słodyczą wody. […]”

Causae et curae, s. 250, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum Św. Hildegardy.

Foto: Onderwijsgek, CC-BY-SA 3.0

Wskazania i stosowanie

Napar

Zastosowanie: rozedma płuc, kaszel oskrzelowy, astma.

Sposób użycia: napar z ziela miodunki: 2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na 10 minut pod przykryciem. Herbatę z miodunki pić na czczo i po jedzeniu; w ramach kuracji przez pół roku.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz