Opis
„Szanta jest ciepła, ma w sobie wystarczającą ilość soku i pomaga na różne choroby. A jeśli ktoś ma chore (słabe) i popękane wnętrzności, to niech pije ją często, a to je wyleczy. […]”
Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy
Foto: Isidre Blanc, CC BY SA 4.0
Wskazania i stosowanie
Skład: ziele szanty zwyczajnej (Marrubium vulgare), owoc kopru włoskiego, ziele kopru ogrodowego (Anethum graveolens herba), wino czerwone.
Zastosowanie: na kaszel, katar, chrypkę. Pomaga usunąć zarazki i ich trujące toksyny. Pomaga w kaszlu podczas przeziębienia i grypy oraz kaszlu związanym z dolegliwościami wątroby. Zioła zawierają śluz, który łagodzi podrażnione śluzówki. Goryczka w szancie stymuluje produkcję przeciwciał. Olejki eteryczne działają rozkurczowo i przeciwzapalnie oraz rozrzedzają śluz, co ułatwia odkrztuszanie. Jeśli nalewka z szanty nie pomoże warto zastosować nalewkę z języcznika, która pomaga w „starszych” uszkodzeniach wątroby.
Sposób użycia: 3 razy dziennie wypić pół filiżanki ciepłej nalewki. Dzieciom do lat 6 podaje się małą łyżeczkę kilka razy dziennie, a dzieciom do 12 roku kilkakrotnie w ciągu dnia łyżkę stołową*.
*stosowanie u dzieci na podstawie doświadczeń lekarzy niemieckich i niemieckiej literatury.
Skład: miód, szanta ziele (Marrubium vulgare), wino.
Zastosowanie: słabe wnętrzności, przepuklina rozworu przełykowego, opadnięcie macicy, jelita, żołądka, nerki; ogólna sanacja jelit.
Sposób użycia: 3 razy dziennie 1 kieliszek likierowy po posiłku.
Zalecana kuracja wynosi od 9 do 12 butelek.