zioła św. Hildegardy

Opis

“Żołądek
Również ktoś, kto ma zimny żołądek i problemy z trawieniem potraw, powinien jeść tę miętę na surowo lub po ugotowaniu z mięsem albo rybami. Niezależnie od tego, w jakiej formie będzie spożywana, rozgrzeje ona żołądek i zadba o dobre trawienie […].”

Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum Św. Hildegardy

Foto: Raffi Jojian, CC-BY-SA 3.0

Wskazania i stosowanie

Przyprawa

Zastosowanie: nieżyt i zapalenie żołądka, niedokwasota, zapalenie jelita grubego, odbijanie, zgaga. Regeneruje pracę jelit i wspomaga trawienie. Pomaga w zapaleniu pęcherza, dolegliwościach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Sposób użycia: dodawać 1-3 szczypty do posiłków. Przy intensywnym zapachu ciała spożywać przez 3 miesiące łyżkę miodu z miętą polej przed obiadem i kolacją.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz