nalewki św. Hildegardy

Opis

“Gdy komuś dolegają płuca i kaszel w piersiach, niech weźmie bertramu i nieco mniej od niego (liści/ziela) jeżyny, jeszcze mniej niż jeżyny hizopu i mniej niż trzy pierwsze dzikiego oregano. Doda miodu i zagotuje wszystko z dobrym winem, po czym przecedzi przez chustę. Posiliwszy się nieco, niech zażyje (trochę?) eliksiru, a po pełnym posilku wolno mu wypić więcej. Tak ma robić często, a płuca odzyskają zdrowie i śluz ustąpi z piersi” (PL 1193 D)

Grypa, przeziębienie, gorączka, infekcje; dr Gottfried Hertzka, dr Wighard Strehlow, Wydawnictwo AA, Kraków 2017

Nalewka

Skład: miód, bertram (Radix –Anacyclus pyrethrum), hyzop (Herba – Hyssopus officinalis), liście jeżyny (Folia – Rubus fruticosus), lebiodka pospolita (Herba – Origanum vulgare), wino.

Zastosowanie: zaflegmienie, przewlekły kaszel, zapalenie oskrzeli, chrypka, schorzenia płuc, mukowiscydoza. Olejki eteryczne w nalewce zapewniają działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Najważniejszy w medycynie Hildegardy środek usuwający śluz.

Sposób użycia: 3 razy dziennie 1 kieliszek likierowy po posiłku. Zalecana kuracja nalewką z jeżyn: 4-6 butelek.

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz