nalewka św. Hildegardy

Opis

„Kto ma tak słaby żołądek, że łatwo choruje pod wpływem jedzenia i ropieje od potraw, niech weźmie szałwię muszkatołową i jedną trzecią tej ilości mięty polej oraz koper włoski (jedną czwartą ilości mięty), po czym ugotuje wszystko razem w dobrym winie, dodawszy trochę miodu.

Niech przecedzi to przez ściereczkę i często pije po jedzeniu i na noc, a jego żołądek zostanie łagodnie oczyszczony, zaś on odzyska apetyt, bowiem dobre ciepło tych ziół, zmieszane z ciepłym wina i miodu, usunie z żołądka stary i zbrylony śluz. […]”

Physica, św. Hildegarda z Bingen, wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy

Foto: Joanna Boisse, CC BY SA 3.0

Wskazania i stosowanie

Nalewka

Skład: miód, liście szałwii muszkatołowej (Herba Salvia sclarea), mięta polej ziele (Herba Mentha pulegium), owoce kopru włoskiego (Herba Foeniculum vulgare), wino.

Zastosowanie: nieżyt żołądka, wrzody żołądka, nadwrażliwość żołądka, słabe trawienie, wrzód dwunastnicy, niewydolność przewodu pokarmowego, brak apetytu; sanacja żołądka i jelit

Sposób użycia: 2 razy dziennie 1 kieliszek likierowy po jedzeniu i na noc.

Polecana kuracja wynosi od 2 do 8 butelek (kuracja trwająca od 1 do 4 tygodni, w zależności od stopnia zaawansowania choroby).

Pomóż nam i wesprzyj naszą zbiórkę

Zostaw komentarz