Ekspresowy, wilgotny, w Hildegardowym stylu dla tych co nie zdążyli nastawić ciasta na piernik staropolski, długo dojrzewający. Wychodzi jedna keksówka, kto chce więcej, należy podwoić składniki.
Składniki:
- 100g masła,
- 200g odszumowanego jasnego miodu,
- 50g surowego cukru trzcinowego,
- 250g jasnej mąki orkiszowej (typ 405 , 630 lub 700),
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli bez antyzbrylaczy,
- 2 jajka od kur z naturalnego chowu,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki galgantu, mielonych goździków oraz na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej i kamforowego pieprzu kubeba (można też dać trochę kawy orkiszowej),
- opcjonalnie słód orkiszowy do polania lub ciemna melasa buraczana, a także do dekoracji plastry pomarańczy, suszonych jabłek czy cząstki orzechów włoskich.
Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, sodą i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Miękkie masło miksujemy z miodem, cukrem i żółtkami. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę z przyprawami. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
Formę – keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy orkiszowym grysikiem/bułką tartą albo wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Pieczemy godzinę w 175 stopniach do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone dekorujemy.
Przypominam, że odszumowanie miodu polega na podgrzaniu go i zebraniu „szumów”, które pojawią się na wierzchu (zalecenie św. Hildegardy).
Dzień dobry!
Św. Hildegarda na pewno nie miała nic wspólnego z weganizmem ; to nowa lewacka ideologia ? nie trzeba mieszać w głowie!