Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Ekspresowy, wilgotny, w Hildegardowym stylu dla tych co nie zdążyli nastawić ciasta na piernik staropolski, długo dojrzewający. Wychodzi jedna keksówka, kto chce więcej, należy podwoić składniki.

Składniki:

  • 100g masła,
  • 200g odszumowanego jasnego miodu,
  • 50g surowego cukru trzcinowego,
  • 250g jasnej mąki orkiszowej (typ 405 , 630 lub 700),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli bez antyzbrylaczy,
  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki galgantu, mielonych goździków oraz na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej i kamforowego pieprzu kubeba (można też dać trochę kawy orkiszowej),
  • opcjonalnie słód orkiszowy do polania lub ciemna melasa buraczana, a także do dekoracji plastry pomarańczy, suszonych jabłek czy cząstki orzechów włoskich.

 

Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, sodą i proszkiem do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Miękkie masło miksujemy z miodem, cukrem i żółtkami. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę z przyprawami. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

Formę – keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy orkiszowym grysikiem/bułką tartą albo wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Pieczemy godzinę w 175 stopniach do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone dekorujemy.

Przypominam, że odszumowanie miodu polega na podgrzaniu go i zebraniu „szumów”, które pojawią się na wierzchu (zalecenie św. Hildegardy).

Polecane Wpisy
Komentarze
  • Joanna
    Odpowiedz

    Dzień dobry!

    Św. Hildegarda na pewno nie miała nic wspólnego z weganizmem ; to nowa lewacka ideologia ? nie trzeba mieszać w głowie!

Zostaw komentarz