Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Dla wegan, ale również tych, co w upały chcą odpocząć od nabiału, glutenu i mięsa.

Składniki na makaron z cukinii:

  • 2 żółte cukinie,
  • 1 młoda marchewka,
  • sok z ¼ cytryny,
  • szczypta soli,
  • młode listki botwinki do dekoracji (opcjonalnie),

na parmezan wege:

  • 50 g migdałów,
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopi,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • na czubek łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • sól do smaku (około pół łyżeczki),

na sos serowy wege:

Przepis na śmietankę z migdałów podawałam tutaj – KLIK (ale w sklepach z żywnością wegańską można kupić gotową), wystarczy do niej dodać zioła św. Hildegardy do sałatek, przesmażoną cebulkę, sok z cytryny i 2-3 łyżki płatków drożdżowych (całość należy zblendować), by sos był „serowy”.

 

Przygotowujemy „makaron”:

Cukinie i marchew obieramy obieraczką julienne albo nożem szczelinowym i potem kroimy na węższe wstążki. Wrzucamy na minutę do osolonego wrzątku, odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli.

Przygotowujemy „parmezan”:

Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut. Ucieramy w moździerzu razem nasionami konopi, płatkami drożdżowymi i solą. Można też pulsacyjnie zmielić w młynku do kawy i do zmielonych dodać miałką sól.

 

Na talerzu rozkładamy makaron, skrapiamy sosem serowym i posypujemy parmezanem, choć jak sami zauważyliście nic nie jest takie, jak się nazywa;)

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz