Dla wegan, ale również tych, co w upały chcą odpocząć od nabiału, glutenu i mięsa.
Składniki na makaron z cukinii:
- 2 żółte cukinie,
- 1 młoda marchewka,
- sok z ¼ cytryny,
- szczypta soli,
- młode listki botwinki do dekoracji (opcjonalnie),
na parmezan wege:
- 50 g migdałów,
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- na czubek łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- sól do smaku (około pół łyżeczki),
na sos serowy wege:
Przepis na śmietankę z migdałów podawałam tutaj – KLIK (ale w sklepach z żywnością wegańską można kupić gotową), wystarczy do niej dodać zioła św. Hildegardy do sałatek, przesmażoną cebulkę, sok z cytryny i 2-3 łyżki płatków drożdżowych (całość należy zblendować), by sos był „serowy”.
Przygotowujemy „makaron”:
Cukinie i marchew obieramy obieraczką julienne albo nożem szczelinowym i potem kroimy na węższe wstążki. Wrzucamy na minutę do osolonego wrzątku, odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli.
Przygotowujemy „parmezan”:
Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut. Ucieramy w moździerzu razem nasionami konopi, płatkami drożdżowymi i solą. Można też pulsacyjnie zmielić w młynku do kawy i do zmielonych dodać miałką sól.
Na talerzu rozkładamy makaron, skrapiamy sosem serowym i posypujemy parmezanem, choć jak sami zauważyliście nic nie jest takie, jak się nazywa;)