Hildegardiańskie danie wegetariańskie z boczniaków, mąki z ciecierzycy i galgantu. Bez jaj, a jeśli użyjecie śmietanki z migdałów również bez nabiału. Jeśli zależy Wam, by było bezglutenowe boczniaki moczcie w rozbełtanym jajku z przyprawami a panier zróbcie z ciecierzycy.
Składniki:
- 250 g boczniaków,
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy,
- ½ szklanki wody,
- na czubek łyżeczki soli i pieprzu,
- 2 łyżki orkiszowej bułki tartej,
- 4 łyżki płatków drożdżowych,
- 1 łyżka zmielonych łupin babki płesznik (można pominąć, ale warto dodać),
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- ¼ łyżeczki galgantu,
- 1 szczypta mielonej kolendry,
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia,
- do podania śmietana (można zrobić z migdałów) z solą ziołową lub ziołami św. Hildegardy do sałatek.
Do głębokiego talerza przesiej mąkę z ciecierzycy, dodaj sól , pieprz i lejąc wodę cienkim strumieniem roztrzep na gęstą masę.
W drugim głębokim talerzu zmieszaj suche składniki: bułkę tartą, płatki drożdżowe, babkę płesznik i inne przyprawy.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
Boczniaki (jeśli są większe pokrój na kawałki), zanurz najpierw w mące z ciecierzycy, potem obtocz w panierce i smaż z obu stron na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj ze śmietaną lub majonezem i ziołami.