Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Hildegardiańskie danie wegetariańskie z boczniaków, mąki z ciecierzycy i galgantu. Bez jaj, a jeśli użyjecie śmietanki z migdałów również bez nabiału. Jeśli zależy Wam, by było bezglutenowe boczniaki moczcie w rozbełtanym jajku z przyprawami a panier zróbcie z ciecierzycy.

Składniki:

  • 250 g boczniaków,
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy,
  • ½ szklanki wody,
  • na czubek łyżeczki soli i pieprzu,
  • 2 łyżki orkiszowej bułki tartej,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka zmielonych łupin babki płesznik (można pominąć, ale warto dodać),
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • ¼ łyżeczki galgantu,
  • 1 szczypta mielonej kolendry,
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia,
  • do podania śmietana (można zrobić z migdałów) z solą ziołową lub ziołami św. Hildegardy do sałatek.

 

Do głębokiego talerza przesiej mąkę z ciecierzycy,  dodaj sól , pieprz i lejąc wodę cienkim strumieniem roztrzep na gęstą masę.

W drugim głębokim talerzu zmieszaj suche składniki: bułkę tartą, płatki drożdżowe, babkę płesznik i inne przyprawy.

Rozgrzej olej w głębokiej patelni.

Boczniaki (jeśli są większe pokrój na kawałki), zanurz najpierw w mące z ciecierzycy, potem obtocz w panierce i smaż z obu stron na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj ze śmietaną lub majonezem i ziołami.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz