Na co dzień rozsądniej jest jeść pierogi z ciecierzycą, dynią czy fasolą. Te są niedzielne, świąteczne, wyjątkowe. Jeśli zdecydujecie się zrobić je z cielęciny, św. Hildegarda radzi na noc włożyć mięso do wody, by w ten sposób usunąć z niego śluz. Cielęcina „ze względu na chłód jaki ma w sobie, nadaje się do spożycia dla dobrze ukrwionego, ciepłego z natury człowieka”. Polecana do spożywania latem i w ciepłe dni. No więc – do dzieła!
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki orkiszowej,
- 1 jajko,
- ciepła woda,
- sól,
na farsz:
- 50 dag łopatki cielęcej,
- 2 cebule,
- 5 dag grzybów (suszonych shiitake),
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie,
do podania:
- 1 drobno pokrojona cebula zeszklona na maśle klarowanym z 2 szczyptami bertramu i galgantu.
Przygotowujemy farsz:
Grzyby moczymy w posolonej wodzie, następnie płuczemy je trzykrotnie, pozostawiając wodę z pierwszego płukania.
Mięso kroimy i przesmażamy na oleju. Dodajemy przecedzoną wodę z płukania grzybów, dusimy około 15 minut razem z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, mielimy ugotowane składniki wraz z grzybami i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto:
Przesiewamy mąkę na stolnicę, pośrodku robiąc dołek, do którego wbijamy jajko. Solimy i zagniatamy, dodając tyle ciepłej wody, aby ciasto było luźne i elastyczne. Cienko je rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy łyżeczką farsz, sklejamy pierogi i zaciskamy brzegi. Wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotuj 1-2 minuty licząc od czasu gdy wypłyną na powierzchnię.
Sposób podania:
Świeże, po wyjęciu z wody polewamy cebulką zeszkloną na maśle klarowanym. Następnego dnia można je podpiec na maśle klarowanym.
ทาง เข้า slotxo บ่อยครั้งที่ท่าน ประสบเจอกับปัญหา ในเรื่องของ หนทางการเข้าเล่น pgslot ผ่านหน้าเว็บ xo ที่ค้นหาทั่วๆไป ตามอินเตอร์เน็ต แล้วพบว่า เข้าได้บ้าง มิได้บ้าง
SexyPG1688 casinoclub7เว็บออนไลน์ที่ให้ได้มากกว่า
SexyPG888 เว็บเดิมพันออนไลน์ pg 888th ที่นักเดิมพันนิยมเล่นเป็นอันดับ 1 ของประเทศไทย เว็บตรง ที่ดีที่สุดในตอนนี้
narobiłaś mi smaka…
Pyszne są, to fakt:-)
Musze spróbować, bo pierogi od dłuższego czasu za mną chodzą 🙂
Proszę śmiało:-)