Prastary orkisz jest podstawą diety św. Hildegardy. Dziś podajemy go z pieczonym burakiem, jabłkiem (polecam szarą renetę) i ziołami. Pyszne i dietetyczne danie.
Składniki:
- 3/4 szklanki ziaren orkiszu,
- 3-4 małe buraczki,
- 2 kwaśne jabłka (szara reneta),
- 60 g masła klarowanego,
- sól, pieprz kubeba, macierzanka, odrobina octu winnego,
- kilka łyżek jogurtu naturalnego,
- zioła św. Hildegardy do sałatek.
Orkisz płuczemy i zalewamy zimną wodą na noc. Rano odcedzamy i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem szczypty soli.
Buraki i jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki.
Masło klarowane topimy, dodajemy do niego sól, galgant, pieprz kubeba i macierzankę, można też odrobinkę octu winnego.
Każdą ćwiartkę jabłka a potem buraka zanurzamy w tak przygotowanym maśle i układamy w naczyniu żaroodpornym. Radzę osobno, bo buraki barwią, wymagają dłuższego pieczenia i pod przykryciem.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy buraki i za pół godziny jabłka. Pieczemy w 200 stopniach aż zmiękną.
Na talerz wykładamy ugotowany orkisz, jabłka i buraki, całość skrapiamy jogurtem i posypujemy ziołami.
W poście, gdy rezygnujemy z białka, jogurt można pominąć lub zastąpić go śmietanką z migdałów.