Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Prastary orkisz jest podstawą diety św. Hildegardy. Dziś podajemy go z pieczonym burakiem, jabłkiem (polecam szarą renetę) i ziołami. Pyszne i dietetyczne danie.

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki ziaren orkiszu,
  • 3-4 małe buraczki,
  • 2 kwaśne jabłka (szara reneta),
  • 60 g masła klarowanego,
  • sól, pieprz kubeba, macierzanka, odrobina octu winnego,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • zioła św. Hildegardy do sałatek.

 

Orkisz płuczemy i zalewamy zimną wodą na noc. Rano odcedzamy i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem szczypty soli.

Buraki i jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki.

Masło klarowane topimy, dodajemy do niego sól, galgant, pieprz kubeba i macierzankę, można też odrobinkę octu winnego.

Każdą ćwiartkę jabłka a potem buraka zanurzamy w tak przygotowanym maśle i układamy w naczyniu żaroodpornym. Radzę osobno, bo buraki barwią, wymagają dłuższego pieczenia i pod przykryciem.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy buraki i za pół godziny jabłka. Pieczemy w 200 stopniach aż zmiękną.

Na talerz wykładamy ugotowany orkisz, jabłka i buraki, całość skrapiamy jogurtem i posypujemy ziołami.

 

W poście, gdy rezygnujemy z białka, jogurt można pominąć lub zastąpić go śmietanką z migdałów.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz