Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Grzanki robię z piętek orkiszowego chleba na zakwasie,  jeśli akurat nie macie możecie dorzucić ugotowanych ziaren orkiszu i zmiksować zupę na krem.

 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów z odłamanymi zdrewniałymi końcami,
  • 1 zielona cukinia,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu gotowanego bez pora i kapusty, za to z podwójną ilością cebuli, marchwią, pietruszką i korzeniem selera, można też dodać zdrewniałe części szparagów,
  • masło klarowane lub olej do skropienia warzyw,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku,
  • zioła do dekoracji i dla zdrowia (szałwia, tymianek, bazylia, natka pietruszki – do wyboru).

 

Warzywa myjemy, tniemy na kawałki i pieczemy w piekarniku skropione olejem lub klarowanym masłem (około kwadransa). Pod koniec dodajemy łebki szparagów i pokrojony drobno chleb.

Upieczone warzywa (bez chleba i szparagowych główek – posłużą nam do dekoracji) wrzucamy do wywaru i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie miksujemy.

Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy grzankami, łebkami szparagów i świeżymi ziołami (u mnie szałwia).

 

 

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz