Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Jeśli chleby na zakwasie nie dopiekają Wam się w środku, spróbujcie foccaci. To rodzaj płaskiego chlebka z ciasta jak na pizzę, podawanego bez sosu i dodatków. Polecam foccacię orkiszową, zakwasową, pełnoziarnistą. Jeśli kochacie inne hildegardowe ziółko, możecie je dodać w miejsce bertramu.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej, ale można jasnej),
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej bez antyzbrylaczy,
  • 200 g zakwasu orkiszowego,
  • około 250-270 ml wody,
  • 1 łyżeczka bertramu,
  • mąka do podsypywania, masło klarowane do posmarowania, rozmaryn do dekoracji.

 

Mąkę mieszamy z solą i bertramem, dajemy zakwas i mieszając dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Powinno być sprężyste i prawie nie kleić się do rąk. Obsypane mąką wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie ciasto wyrabiamy krótko ponownie, lekko rozwałkowujemy i wkładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je po wierzchu stopionym masłem klarowanym i wciskamy igiełki rozmarynu, robiąc małe dołeczki.

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i ustawiamy na jego dnie żaroodporną miseczkę z wrzątkiem, żeby zaparował. Pieczemy 30-40 minut, po przestudzeniu kroimy w kwadraty. Rozmarynowe igiełki można wyjąć, one swoje już zrobiły – zaromatyzowały nam ciasto.

 

Polecane Wpisy
Komentarze
  • Dorota
    Odpowiedz

    Ciekawy przepis.
    A czy można dodać suszonego rozmarynu?

Zostaw komentarz