Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Jeśli chcesz gotować oszczędniej polecam kupowanie produktów jak najmniej przetworzonych. Ziarna orkiszu czy owsa kosztują około 10 zł za 1 kilogram a płatki prawie drugie tyle. Owoce czy warzywa dobrze jest kupować w sezonie i wekować – są wtedy nie tylko najtańsze, ale mają też najwięcej wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1 filiżanka owsa bezłuskowego (lub orkiszu),
  • 1-3 szczypty soli, bertramu, galgantu,
  • 1 jabłko,
  • 1 filiżanka soku z malin (może masz jeszcze w spiżarce?)
  • 1 łyżeczka pektyny jabłkowej zmieszanej z 2 łyżeczkami surowego cukru trzcinowego (lub mąki kukurydzianej),
  • melisa lub mięta do dekoracji.

 

Owies przepłucz, wrzuć do rondelka, zalej wodą centymetr powyżej ziaren i odstaw na noc do namoczenia. Rano dodaj przyprawy i gotuj aż ziarna zmiękną (około 20 minut). Jeśli płyn odparuje – dolewaj wrzątku.

Sok zagotuj. Jabłko pokrój. Do soku dodaj pektynę jabłkową, wymieszaną z cukrem, potem jabłka, wymieszaj i podgotuj aż jabłka zmiękną i nabiorą malinowego koloru. Powstanie gęsty pyszny kompot, który – przestudzony – podasz z ziarnami.

Maliny świetnie smakują ze śmietanką kokosową. Nie jest to co prawda produkt znany św. Hildegardzie ani też tani, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na taką egzotyczną wersję owsianki, nazywaną u nas „malinowym coco jumbo”.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz