Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Sezon grillowy w pełni, nie zapominamy o przyprawach i ziołach św. Hildegardy. Dziś macierzanka i galgant spotkają się z morelą. Ten sam przepis można jednak zrobić z sokiem i marmoladą pomarańczową lub z jabłkami, a macierzankę zastąpić tymiankiem. Wszystkiego smacznego!

Składniki:

  • 1kg skrzydełek z kurczaka,

Na marynatę:

  • 200 ml świeżego soku z moreli,
  • 6 łyżek marmolady morelowej,
  • 4 czubate łyżeczki suszonej macierzanki,
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka galgantu,
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane albo przeciśnięte przez praskę,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól kamienna bez antyzbrylaczy i biały pieprz do smaku.

 

Składniki marynaty wrzuć do słoika, zakręć i porządnie wstrząsaj aż się połączą.

Skrzydełka włóż do dużej miski i zalej marynatą, przykryj szczelnie i wstaw na noc do lodówki (jeśli nie zdążysz – niech marynują się chociaż 3 godziny).

Wyjmij skrzydełka z marynaty (nie wylewaj jej!) i upiecz w piekarniku lub na grillu. W trakcie pieczenia przekręć i skrop marynatą. Pamiętaj, że cukier z marynaty skarmelizuje się i skrzydełka będą miejscami czarne, ale to nic nie szkodzi – przed podaniem sprawdź, czy mięso w środku jest dopieczone.

Postaw rondelek na dużym ogniu, wlej do niego resztę marynaty i doprowadź do wrzenia. Gotuj ja ją kilka minut, aż się zredukuje i zamieni w sos. Podawaj w miseczce z pieczonymi skrzydełkami. Pikantne, lepkie, kwaskowo-ziołowe, grillowane smakują wyśmienicie – są idealne na przyjęcia na świeżym powietrzu.

 

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz