Sól selerowa i jajko to klasyczne, letnie zestawienie smaków (cytrusowo-sosnowych, zimą polecam rozgrzewający, ziemisty kumin). Możesz podprażyć nasiona selera na patelni i utłuc w moździerzu albo użyć gotowej mieszanki św. Hildegardy z selerem, w której dodatkowo znajdziesz gałkę muszkatołową, goździki, rutę i skalnicę (dla efektu antyreumatycznego i odkwaszającego). Jeśli użyjesz żółtek, odrobiny mąki kasztanowej i warzyw polecanych przez Mniszkę z Bingen (w sezonie: szparagi, cukinia, fasolka szparagowa), zrobisz prawdziwie hildegardiański przysmak.
Składniki:
- 4-5 jaj od kur z naturalnego chowu (3-4 żółtka i jedno całe jajko),
- 1 łyżka mąki z kasztanów jadalnych (opcjonalnie),
- warzywa do wyboru: cukinia, szparagi, fasolka szparagowa,
- 2 łyżki masła (można użyć klarowanego),
- 1 łyżeczka mieszanki św. Hildegardy z nasionami selera,
- pieprz i sól bez antyzbrylaczy do smaku,
- 1 serek kozi lub mozzarella,
- będzie potrzebne naczynie, które można postawić na ogniu i potem włożyć do piekarnika (bez plastikowych elementów, które mogłoby się stopić, np. patelnia żeliwna).
Warzywa umyj, szparagom odłam zdrewniałe końcówki i odetnij główki, cukinię i nóżki szparagów potnij nożem szczelinwym na paski. Fasolkę szparagową i główki szparagów ugotuj na półtwardo.
W misce roztrzep żółtka, jajko i mąką kasztanową (lepiej ją przesiać, lubi się zbrylać) z przyprawami. Na patelni rozpuść masło i wylej masę jajeczną. Gdy zaczynie się ścinać, ułóż paski cukinii/szparagów i plastry mozzarelli/pokruszony kozi ser. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiecz 15 minut, aż masa się dobrze zetnie. Udekoruj ugotowaną fasolką/główkami szparagów. Smacznego!