Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Wielkanocny żurek czy barszcz biały? Te dwie zupy często są mylone i trudno je rozróżnić. Zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie żytnim, a barszcz biały na pszennym (u nas – orkiszowym), choć w różnych regionach obie zupy podaje się nieco inaczej.  Tak czy inaczej, kto chce się raczyć tradycją w wydaniu św. Hildegardy, dwa-trzy dni wcześniej musi przygotować zakwas: my proponujemy orkiszowy lub owsiany (czy na owsianym będzie to już żurek?). W smaku taka zupa będzie łagodniejsza niż tradycyjny żytni żur, ale zdrowa i równie smaczna. Po więcej przepisów zapraszam do „Tak rodzinie” – dodatek „Zdrowe zasady św. Hildegardy”. Z najlepszym błogosławieństwem.

Składniki na zakwas: 6 łyżek grysiku orkiszowego albo mąki orkiszowej z pełnego przemiału lub zmielonych płatków owsianych, 3/4 litra przegotowanej wody.

Do wyparzonego dużego słoika wsypujemy mąkę/grysik/zmielone płatki (do wyboru), zalewamy przegotowaną, letnią wody, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 doby. Dobrze jest raz dziennie zamieszać zakwas drewnianą łyżką i sprawdzić jak pachnie – lekko kwaskowy zapach świadczy o tym, że jest gotowy.

Składniki na żurek/biały barszcz: 1 litr zakwasu, 2 litry wody, 1 duża lub 2 małe cebule, 1-2 marchewki, 2-3 pietruszki (korzenie), kawałek selera korzeniowego, 3 ząbki czosnku (opcjonalnie można też dać kawałek fenkuła, gałązkę koperku, kawałek cielęciny lub kury), przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, po szczypcie bertramu, hyzopu, galgantu, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku, ewentualnie odrobina soku z cytryny, jeśli zakwas wyszedł łagodny.

Z warzyw i przypraw (bez zakwasu) gotujemy wywar (ok. 20-30 minut od zagotowania). Dodajemy zakwas (dobrze wymieszany i z całą zawartością), podgrzewamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podajemy z jajkiem i kawałkiem wędzonej drobiowej wędliny dobrej jakości.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz