Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Łatwa do zrobienia, sycąca i smaczna. W wiosennym anturażu z szałwią, odrobiną suszonych pomidorów z zalewy i z kiszonymi rzodkiewkami. Wszystkiego smacznego!

Składniki:

  • 100 g białej fasoli,
  • liść laurowy, ziele angielskie, koper włoski (dodajemy podczas gotowania),
  • pieprz i sól do smaku,
  • 2-3 pomidory suszone z zalewy olejowej,
  • 2-3 szczypty szałwii (można dać świeżą, jak mamy).

 

Fasolę namaczamy na noc, rano porządnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z przyprawami do miękkości.

Ugotowaną odcedzamy i blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pomidory z zalewy kroimy w paski, dodajemy wraz z szałwią. Zjadamy na orkiszowym zakwasowym chlebie.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz