Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Dziś hildegardiańska kuchnia serwuje wege kotlety z ciepłej, sytnej ciecierzycy i zachwycającego swym kształtem zielonego kalafiora romanesco (można użyć zwykłego).

 

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (jeśli nie namoczyliśmy dzień wcześniej a spieszy nam się, można użyć ze słoika),
  • 200 g różyczek kalafiora (użyłam zielonej odmiany romanesco, ale można dać zwykłego),
  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,
  • sól i pieprz do smaku, po 1-3 szczypty bertramu i galgantu, opcjonalnie można też dać 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej (jeśli nie mamy otrębów, można dać 5 łyżek mąki orkiszowej z pełnego przemiału),
  • 2 łyżki zmielonych migdałów,
  • 4 łyżki masła klarowanego do smażenia.

Ciecierzycę miksujemy blenderem wraz z 5-8 łyżkami wody pozostałej z jej gotowania. Jajko wraz z przyprawami roztrzepujemy widelcem w osobnej miseczce i dodajemy do puree z ciecierzycy, mieszamy. Dodajemy mąkę orkiszową, migdałową i otręby, mieszamy.

Różyczki kalafiora kroimy drobno, dodajemy do masy i też mieszamy.

Na nieprzywierającej patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy małe placuszki po 2-3 minuty z każdej strony.

Pysznie smakują z kleksem kwaśnej śmietany i wędzoną sielawą lub karmazynem.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz