Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Można zrobić wyłącznie orkiszowe, polecam jednak częściowo zastąpić orkisz mąką z kasztanów jadalnych. Nabiorą przyjemnego, orzechowego smaku.

Składniki:

  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki z kasztanów jadalnych
  • 200 g kwaśnej śmietany lub naturalnego gęstego jogurtu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
  • odrobina prawdziwej wanilii,
  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju do smażenia, najlepsze byłoby jednak masło klarowane.

 

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, wanilię i śmietanę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto.

Uderzamy ciastem wielokrotnie o blat stolnicy. Powtarzamy uderzenia przez 5 minut, dzięki temu ciasto napowietrza się.

Następnie ciasto przykrywamy i schładzamy w  lodówce 15 minut.

Schłodzone dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując niewielką ilością mąki. Tniemy na paski około 3-4 na 10-12 cm, w środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden z końców. Wyrównujemy.

Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krótko na złoty brąz. Osączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać lekko trzcinowym pudrem.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz