Można zrobić wyłącznie orkiszowe, polecam jednak częściowo zastąpić orkisz mąką z kasztanów jadalnych. Nabiorą przyjemnego, orzechowego smaku.
Składniki:
- 7 żółtek
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki z kasztanów jadalnych
- 200 g kwaśnej śmietany lub naturalnego gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
- odrobina prawdziwej wanilii,
- cukier puder do posypania
- 1 litr oleju do smażenia, najlepsze byłoby jednak masło klarowane.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, wanilię i śmietanę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto.
Uderzamy ciastem wielokrotnie o blat stolnicy. Powtarzamy uderzenia przez 5 minut, dzięki temu ciasto napowietrza się.
Następnie ciasto przykrywamy i schładzamy w lodówce 15 minut.
Schłodzone dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując niewielką ilością mąki. Tniemy na paski około 3-4 na 10-12 cm, w środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden z końców. Wyrównujemy.
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krótko na złoty brąz. Osączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać lekko trzcinowym pudrem.