Prawdziwy wiejski kurczak zagrodowy ma twardawe mięso, dlatego po ugotowaniu na nim rosołu, mielę je. Z takiego mięsa można zrobić kotlety albo zapiec w cebulach.
Składniki:
- 8 dużych cebul,
- pół kilograma mięsa z rosołu,
- 200g ugotowanych kasztanów jadalnych,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 50g tartego sera typu parmezan albo cheddar,
- 1 łyżeczka macierzanki, pół łyżeczki bertram i na czubek łyżeczki galgantu, można też dać świeży tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę obieramy i obgotowujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Przecinamy je w poprzek w 2/3 wysokości. Górne części odkładamy w całości a dolne ostrożnie wydrążamy tak aby zostały 2-3 warstwy wierzchnie.
Mięso mielimy razem z białymi warzywami z rosołu (pietruszka, seler) i środkami z wydrążonych cebul oraz maronami (ugotowanymi, można kupić pakowane próżniowo – tutaj). Farsz doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.
Cebule faszerujemy mięsem, przykrywamy cebulową czapeczką i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Śmietanę mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy nią cebule.
Całość zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.
Koniecznie muszę spróbować, bo własnie takiego przepisu szukałam!