Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Świetny sposób na zużycie mięsa z rosołu. Mąkę na pierogi i kuskus polecam oczywiście orkiszowy, a kto lubi niech zrobi też pierogi z ciecierzycą – klik.

Składniki na ciasto: 700g mąki orkiszowej, 1 małe wiejskie jajo, szczypta soli, dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (1,5-2 szklanki), można dać łyżkę miękkiego masła (oleju kokosowego).

Składniki na farsz: pół szklanki orkiszowego kuskusu (do kupienia tutaj – klik), 250g ugotowanego mięsa kurczaka (np. z bulionu, można też wkroić marchew, pietruszkę, seler), 2 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, inne przyprawy św. Hildegardy wedle gustu (polecam bertram i pieprz kubeba albo szałwię i hyzop).

Przygotowujemy farsz: kuskus zalewamy wrzątkiem ok. pół centymetra powyżej linii kaszy i pod przykryciem zostawiam na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie odkrywamy do odparowania i rozdrabniamy widelcem. Mięso z kurczaka drobno kroimy, wrzucamy dodatki (śmietanę, jajko, wystudzony kuskus), doprawiamy i mieszamy.

Robimy pierogi: mąkę sypiemy do miski, zaparzamy chwilę wodą, mieszamy. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto na stolnicy (ok. 10 minut, aż przestanie kleić się do rąk, ale ma pozostać lekko klejące i elastyczne). Rozwałkowujemy cienko, wycinamy szklanką okręgi, nakładam porcję farszu i sklejamy (ja posiłkuję się szczęką do pierogów). Gotujemy w osolonej wodzie 6-7 minut (lub minutę po wypłynięciu na wierzch). Podajemy polane masłem szałwiowym, z przesmażoną cebulką albo z kleksem ziołowej śmietany.

 

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz