Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Sałaty nie powinno zabraknąć w żadnym posiłku przygotowywanym według zaleceń św. Hildegardy, ponieważ jest ona uniwersalnym środkiem wspomagającym trawienie. Poleca się przygotowywać ją w olejowej marynacie z octem winnym, koprem lub czosnkiem. Warto dodać do niej ugotowane ziarna orkiszu, by duże ilości witaminy A i C (sałata), uzupełnić witaminami z grupy B (orkisz).

Dziś proponuję połączyć kolorowe liście Lollo rosso , sałaty dębolistnej, rzymskiej i roszponki, z młodymi listkami botwinki i kolorowymi płatkami jadalnych kwiatków. Św. Hildegarda poleca fiołka, bratka, nagietka, różę (kwiatki oczywiście nie mogą być nawożone, jak te z kwiaciarni). Będzie zdrowo, smacznie i pięknie.

Składniki: 1 sałata głowiasta lub mieszanka sałat (lodowa, rzymska, sałata typu Batavia,  Lollo rosso, dębolistna, roszponka), młode listki botwinki, płatki jadalnych kwiatków (do wyboru: bratki, goździki, nasturcje, fiołki, róże), opcjonalnie 2-3 łyżki ugotowanych ziaren orkiszu, na marynatę: 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oleju słonecznikowego, zgnieciony ząbek czosnku, sól i pierz do smaku, 1-2 łyżki ziół św. Hildegardy do sałatek (na przykład takich – klik).

Sałatę myjemy, większe listki rwiemy na kawałki i mieszamy z ugotowanymi ziarnami orkiszu (jeśli zdecydowaliśmy się je dodać), dorzucamy też umytą botwinkę i i kwiatowe płatki. Teraz przygotowujemy marynatę: olej, ocet, czosnek i zioła mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z sałatką, pozostawiając do naciągnięcia. Zjadamy ze smakiem (jeśli nie dodaliśmy ziaren orkiszu, świetne będą orkiszowe grzanki).

PS. W wersji na słodko możemy dodać pomarańcza i ananasa, a z soku pomarańczowego, cytrynowego, oleju, soli i cukru przyrządzić sos do sałatki.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz