Kategoria Pierwsza strona, Tygodniówki Orkiszanki

Z kabaczka, cukinii można też zrobić różnego rodzaju placuszki. Najprostsze, to smażenie opanierowanych cukiniowych talarków, które pewnie wszyscy znacie. Ale można też zrobić placuszki tak samo jak robi się placki ziemniaczane, tylko w miejsce ziemniaków użyć właśnie cukinię. Pozostałe składniki zostają bez zmian: mąka orkiszowa, jajko (lub samo żółtko, jeśli ktoś na białko jajka reaguje alergicznie), cebula, sól… Radzę smażyć na niezbyt wielkim ogniu, używając klarowanego masła. Cebulę, jak przy plackach ziemniaczanych, można surową zetrzeć na tarce i w takiej formie wykorzystać do ciasta, można też – będzie to wersja delikatniejsza – najpierw oddzielnie ją poddusić. Mogą być różne odmiany placków, różnie doprawiane. Dyniowatych Ci u nas dostatek i nie są teraz drogie, więc puśćmy wodzę fantazji i możemy poeksperymentować trochę w kuchni 🙂

Ostatnie Wpisy

Zostaw komentarz