Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Właściwie to migdałowo-serowo-makowy, bardzo szykowny, ze składników bliskich sercu św. Hildegardy, idealny na święta, urodziny i inne ważne okazje (jak np. Dzień Babci i Dziadka). Proszę postawić na jakość i wybrać mąkę z prastarych odmian orkiszu, jajka od kur z naturalnego chowu,  ser z surowego mleka, nierafinowany cukier trzcinowy no i  sól bez antyzbrylaczy.

Składniki na migdałowy spód:

  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g jasnej mąki orkiszowej (typ 405, ewentualnie 630 czy 700),
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 750 g zmielonego sera.

Masa makowa:

  • 3 jajka,
  • 400 g zmielonego maku
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej.

 

Ze składników na spód zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim tortownicę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Dla ułatwienia możemy zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej a zagniecione ciasto schłodzić a potem rozwałkować je bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając drugą warstwą papieru, potem ją zdejmujemy i ciasto z papierem z dołu wkładamy do tortownicy.

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie miksujemy.

Mak zaparzamy (wrzątkiem lub gorącym mlekiem np. migdałowym), studzimy, wlewamy na sito wyłożone lnianą ściereczką i odciskamy (odciśnięty płyn tzw. „mleko” makowe – autentycznie jest biały – zbieramy, bo dodamy je potem do orkiszowej kawy). Zaparzony i odciśnięty mak miksujemy z jajkami, cukrem i mąką.

Masy wykładamy na podpieczony spód na przemian. Jeśli masa serowa jest rzadka, górną makową wykładamy dopiero jak się lekko zetnie w piekarniku.

Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, wyjmujemy z formy całkowicie ostudzone.

„Mleko” makowe możemy użyć do wypieku ciasteczek, ale świetnie smakuje z kawą orkiszową, podaną do tortu.

 

 

 

Polecane Wpisy
Komentarze
  • Kasia
    Odpowiedz

    Brakuje mi informacji jaką średnicę ma tortownica?

Zostaw komentarz