Wystarczy makowe nadzienie z wiśniami i dużą ilością słodkich migdałów, orkiszowa mąka na ciasto i dużo rąk do klejenia pierogów. Efekt będzie wspaniały.
Składniki na farsz: pół kilograma maku, 1 szklanka (200 ml) odszumowanego miodu, dużo posiekanych słodkich migdałów, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiśnie (zostaną po zrobieniu sosu). Na sos: 800 g mrożonych wiśni (lub w słoiku, jeśli ktoś zrobił kandyzowane), 100g cukru, przyprawy: cynamon, galgant, czubata łyżka skrobi kukurydzianej (jako zagęstnika). Na ciasto: 1 kg mąki orkiszowej (użyłam 630, ale podsypywałam razową), 1 wiejskie jajo, szczypta soli, dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (2 – 2.5 szklanki), można dać łyżkę oleju słonecznikowego.
Robimy farsz: mak moczymy na noc w dużej ilości wody, nazajutrz zagotowujemy i odcedzamy. Możemy też zaparzyć go wrzątkiem i gotować tak długo, aż będzie rozcierał się w palcach (wtedy etap moczenia omijamy). Przepuszczamy trzy razy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki farszu i mieszamy.
Robimy sos: wiśnie podgrzewamy z cukrem i kilkoma łyżkami wody do zagotowania (kto ma w słoiku może pominąć ten etap). Owoce mieszamy z masą makową a odcedzony sok gotujemy 15 minut z przyprawami. Następnie zdejmujemy go z ognia, dodajemy rozrobioną w szklance wody skrobię, mieszamy i zagotowujemy.
Robimy pierogi: zagniatamy ciasto na pierogi dodając do mąki, jajka, soli ciepłą wodę. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki, nakładamy łyżką farsz i zlepiamy. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (minutę odkąd wypłyną na wierzch). Podajemy polane sosem.