Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak, Bez kategorii

Prawdziwa gratka dla osób na gluten uczulonych. Mają słodkawy, korzenny smak, charakterystyczny dla kasztanów jadalnych. Kto stanie się ich fanem, niech następnym razem doda trochę więcej mleka i usmaży z tego przepisu bezglutenowe, kasztanowe naleśniki.

Składniki: 1 szklanka mąki kasztanowej, 3 jajka „zerówki”, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 laska wanilii, 2 łyżeczki surowego cukru trzcinowego, 10 g świeżych drożdży, pół szklanki mleka (polecam kokosowe albo migdałowe), szczypta soli.

Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ruszą. Mąkę kasztanową przesiewamy, dodajemy jajka, olej kokosowy, ziarna wanilii, sól oraz drożdże z mlekiem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę (smaruję ją najpierw cieniutko olejem kokosowym), pieczemy około 2 minut. Podajemy posypane trzcinowym pudrem albo z dżemem (pigwowym, malinowym, wiśniowym, z porzeczek).

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz