Kategoria Pierwsza strona, Blog kulinarny - Monika Walczak

Kto lubi placki z cukinii z pewnością rozsmakuje się również w tych z dodatkiem mąki kasztanowej. Zachęcam również do dodania małej szczypty leczniczego dyptamu.

Składniki: 4 cukinie, 1 szklanka mąki (w tym 1/3 kasztanowej i 2/3 orkiszowej), 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego lub ewentualnie wodę), 2 jajka, sól, pieprz, szczypta dyptamu i/lub bertramu, ewentualnie mieszanki curry, olej słonecznikowy (kokosowy lub masło klarowane) do smażenia, do podania: natka pietruszki, śmietana i mieszanka ziół św. Hildegardy.

Cukinie obieramy i gotujemy na parze, kroimy w drobną kostkę i odcedzamy na sicie (można lekko odcisnąć, by nie były mocno wilgotne). Z obu mąk, mleka i jajek robimy ciasto naleśnikowe, mieszając wszystkie składniki rózgą, przyprawiamy i zostawiamy wszystko na pół do godziny (ciasto odpoczywa, cukinie stygną). Łyżką nabieramy cukinie, zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z kwaśną śmietaną posoloną i posypaną mieszanką ziół św. Hildegardy. Dekorujemy natką pietruszki.

Zamiast cukinii można dać upieczoną dynię.

Polecane Wpisy

Zostaw komentarz